Valikko

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt siirtää EU:n yhteisten dronesääntöjen käyttöönottoa Suomessa. Traficom haluaa varmistaa uuteen dronelakiin kiinteästi liittyvän dronetoimijarekisterin toimivuuden ja turvallisuuden, minkä vuoksi rekisterin käyttöönotto siirretään tammikuun loppuun.

Uudet yhteiseurooppalaiset dronesäännöt velvoittavat jatkossa kaikki droneja käyttävät, niin harrastajat kuin ammattilaisetkin rekisteröitymään, perehtymään dronejen lennättämiseen ja pääsääntöisesti suorittamaan kokeen. Suomessa näiden rekisteröitymiseen ja kokeen suorittamiseen liittyvien asioiden käyttöönotto tapahtuu tammikuun lopussa ja siihen asti toimitaan vanhoilla dronesäännöillä. 

"Haluamme varmistaa toimivan ja turvallisen rekisteröitymisjärjestelmän, minkä vuoksi päätimme siirtää käyttöönottoa. Kaikkien dronetoimijoiden kannalta on selvintä, että siirrämme rekisteröinnin ja kokeen suorittamismahdollisuuden käyttöönottoa kokonaisuutena eteenpäin", sanoo tiiminvetäjä Patrik Söderström Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Liikennejärjestelmäpalveluista.

Uuteen sääntelyyn ja tulevaan teoriakokeeseen voi valmistautua kuitenkin jo nyt Traficomin droneinfo.fi-sivustolla julkaistun koulutusmateriaalin avulla. Uudistus tuo lennätyskäytäntöihin joitain muutoksia, mm. sallittujen lennätysalueiden ja lentokorkeuden osalta, mutta perusasiat turvalliseen lennättämiseen säilyvät jatkossakin. Lennättäjän tulee huomioida UAS-ilmatilavyöhykkeet ja suurin sallittu korkeus on 120m avoimen luokan sääntöjen mukaan lennätettäessä.

Lisätietoja

Olli Ahtola, tiiminvetäjä, Liikennejärjestelmäpalvelut, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom