Valikko

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom avaa toukokuussa uudet sähköiset dronepalvelut, jossa voit muun muassa rekisteröityä droneoperaattoriksi, ilmoittautua verkkoteoriakokeeseen ja tarkastaa omat tietosi. Asiointi onnistuu sähköisen tunnistautumisen avulla. Uudet verkkopalvelut mahdollistavat jatkossa laajemmat sähköiset palvelut dronejen lennättäjille.

Uudet verkkopalvelut mahdollistavat omien tietojen tarkastamisen. Ensivaiheessa tunnistautunut käyttäjä voi tarkastaa oman operaattoritunnuksen, kauko-ohjaajatunnuksen, rekisteröintikauden voimassaoloajan, A1/A3-verkkoteoriakoepätevyyden voimassaoloajan ja päivittää omat yhteystietonsa. Lisäksi yritykset ja organisaatiot voivat tarkastaa ja päivittää yhteyshenkilönsä tiedot.

Asiointi vain tunnistautuneena

Asiointi onnistuu jatkossa vain sähköisen tunnistamisen avulla käyttäen esimerkiksi verkkopankkitunnuksia. Myös yrityksen tai organisaation edustaja voi käyttää dronepalveluita vain suomi.fi-valtuuksien avulla. 

Ennen asiointia yrityksen tai organisaation tuleekin antaa yhteyshenkilölleen suomi.fi-valtuus "drone-operaattorin rekisteröinti- ja lupa-asioiden hoito". Valtuuden voi antaa useammallekin henkilölle, mutta näin alkuvaiheessa on rekisteriin mahdollista nimetä vain yksi yhteyshenkilö. 

Henkilön puolesta asiointi on myös mahdollista.  Sen avulla voi muun muassa ilmoittaa alaikäisen kauko-ohjaajan verkkoteoriakokeeseen tai asioida sellaisen henkilön puolesta, jolla ei ole mahdollisuutta sähköiseen tunnistautumiseen. Myös näissä tapauksissa tulee valtuutetulle henkilölle antaa suomi.fi-valtuus "drone-operaattorin rekisteröinti- ja lupa-asioiden hoito".

A1/A3-verkkoteoriakokeeseen ilmoittamiseen muutoksia

Osana uudistusta A1/A3-verkkoteoriakokeeseen ilmoittamiseen on myös tullut muutoksia. Yksityishenkilön on mahdollista saada veloituksetta linkki kokeeseen operaattorirekisteröitymisen yhteydessä. Linkki on voimassa yhden kuukauden. Muissa tapauksissa jokaisen tulee ilmoittautua maksulliseen verkkoteoriakokeeseen henkilökohtaisesti.

Sähköisiin dronepalveluihin pääset siirtymään droneinfo-sivuston Rekisteröityminen ja teoriakoe -sivulta .

Lisätietoja sähköisestä tunnistamisesta ja valtuuksien antamisesta