Valikko

Tälle sivulle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen rekisteröitymiseen, koulutusvaatimuksiin ja verkkokokeen suorittamiseen.

Mitä tietoja Remote ID järjestelmään (suora etätunniste) tulee vähintään syöttää?

Dronen suora etätunnistejärjestelmä (Remote ID) lähettää reaaliaikaisesti tietoa dronesta ja lennättäjästä. Tätä varten järjestelmään tulee syöttää operaattoritunnus ja pin-koodi (Operator registration number, PIN-Code). Nämä löytyvät rekisteröitymisen yhteydessä saapuneesta vahvistussähköpostista, esim. FIN123456789012x-xxx. Lisäksi järjestelmään tulee mahdollisesti syöttää dronen sarjanumero.

Olen tehnyt jo aiemmin Traficomille ilmoituksen kauko-ohjatun ilma-aluksen käytöstä. Tarvitseeko minun silti rekisteröityä uuteen dronetoimijarekisteriin?

Kyllä. Rekisteröintivaatimus uuteen järjestelmään koskee myös aiemmin ilmoituksen tehneitä, eikä siihen ole kansallista poikkeusta. EU-asetuksen mukaan sinun tulee rekisteröityä, jos käytät yli 250 g painavaa dronea tai dronea, joka on varustettu kameralla tai muulla henkilötietojen tallentamiseen kykenevällä anturilla.

Kun yritän rekisteröityä yrityksen nimellä, järjestelmä ilmoittaa, että tiedot ovat virheelliset.

Huomioithan, että yrityksen tulee käyttää täsmälleen YTJ:ssä olevaa kirjoitusasua yrityksen nimestä. Jos yrityksesi on ensimmäistä kertaa Traficomin kanssa tekemisissä, voi olla että rekisteröitymisen yhteydessä ensimmäistä kertaa tietoja haettaessa tulee virhe. Tällaisissa tapauksissa kuitenkin usein tietojen lähettäminen uudelleen on ratkaissut ongelman.

Lennätän alle 250 g painavaa dronea. Tarvitseeko minun suorittaa verkkotenttiä?

Koulutusvaatimus on asetuksen mukaan niillä, jotka lennättävät vähintään 250 g painavaa dronea. Siirtymäajalla (1.1.2024 saakka) koulutusvaatimus koskee vain vähintään 500 g painavalla dronella toimivaa lennättäjää. Suosittelemme kuitenkin verkkoteoriakokeen tekemistä kaikille rekisteröitymisen yhteydessä. Tällöin se ei maksa erikseen rekisteröinnin lisäksi.

Olen rekisteröitynyt operaattoriksi, mutta en läpäissyt koetta. Miten pääsen takaisin yrittämään koetta uudelleen?

Avaamalla linkin uudelleen alkuperäisen kutsuviestin kautta. Kun olet suorittanut kokeen hyväksytysti, linkki sulkeutuu.

Olen rekisteröitynyt operaattoriksi yksityishenkilönä ja ilmoittanut lentäväni itse (ilmoittautunut kauko-ohjaajan kokeeseen), mutta en ole saanut sähköpostiin linkkiä, jolla pääsen ilmoittautumaan kokeeseen.

Huomaathan, että sähköpostiin tulee samalla otsikolla "Tapahtuma dronetoimijarekisterissä" kaksi eri viestiä operaattorirekisteröitymisen yhteydessä ilmoitetulle kauko-ohjaajalle. Useassa sähköpostiohjelmassa nämä viestit menevät saman ketjun alle. Voit yrittää hakea oikeaa viestiä sähköpostistasi esimerkiksi hakusanoilla "kutsu online-kokeeseen".

Saanko todistuksen kokeen suorittamisesta?

Kyllä. Todistus lähetetään sinulle hyväksytyn verkkoteoriakokeen jälkeen rekisteröitymisen yhteydessä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Automaattiviesti ilmoittaa, että jos en suorita koetta hyväksytysti niin tietoni poistetaan automaattisesti. Mitä tämä tarkoittaa? Poistuuko rekisteröitymistietoni tällöin järjestelmästä?

Sinun ei ole pakko suorittaa verkkotenttiä jos lennätät alle 250 g painavaa dronea. Tämä automaattiviesti tarkoittaa sitä, että jos koetta ei suoriteta lainkaan tai sitä ei läpäistä, niin koetta varten ilmoitetut tiedot poistuvat järjestelmästä automaattisesti. Rekisteröitymisesi pysyy kuitenkin edelleen voimassa, ja tietosi säilyvät edelleen dronetoimijarekisterissä. 

Pitääkö rekisteröinnistä saatu rekisterinumero (Operator registration number) nyt liimata ilma-alukseen?

Kyllä, operaattoritunnus mallia FIN123456789012x tulee merkitä droneen.

Kuinka paljon rekisteröityminen ja verkkotentti maksavat? Mihin maksut perustuvat?

Sähköinen rekisteröinti vuodeksi  maksaa 30 euroa, kolmeksi vuodeksi 75 euroa tai viideksi vuodeksi 100 euroa. 

Kauko-ohjaajan sähköinen ilmoittautuminen verkkoteoriakokeeseen maksaa 30 euroa. Yksityishenkilö, joka rekisteröityy operaattoriksi, voi ilmoittautua maksutta verkkoteoriakokeeseen rekisteröitymisen yhteydessä.

Maksut perustuvat Liikenne- ja viestintäministeriön asetukseen Liikenne- ja viestintäviraston liikennettä koskevista maksullisista suoritteista. Traficom perii maksuja kustannusvastaavasti. Kustannusten ja maksuista saatavien tulojen vastaavuutta tarkastellaan vuosittain.

Yhteydenotot

Päivitetty