Valikko

Verkkoteoriakoe toiminnan alakategoriaan A1 ja A3

Jos harrastat dronen lennätystä itseksesi, ja lennätät yli 500 g painavaa dronea, tulee sinulla olla verkkokoulutus eli itseopiskelumateriaalit läpi käytynä ja verkkoteoriakoe hyväksytysti suoritettuna. Siirtymäkauden jälkeen (1.1.2024 alkaen) vaatimus verkkoteoriakokeen suorittamiselle on aina silloin, kun lennätät yli 250 g painavaa dronea. On tärkeää muistaa, että toiminnan alakategorioiden vaatimusten ja painorajojen lisäksi lennätyksessä on noudatettava aina avoimen kategorian yleisiä vaatimuksia (mm. näköyhteys, maksimilennätyskorkeus) sekä erilaisten kielto- ja rajoitusalueiden ehtoja. Tällä sivulla kerromme lisää avoimen kategorian verkkoteoriakokeesta ja sen sisällöstä.

Missä kokeen voi suorittaa ja kuinka paljon se maksaa?

Avoimen kategorian A1/A3-teoriakokeen voi suorittaa verkossa rekisteröitymisen yhteydessä. Jos suoritat kokeen rekisteröitymisen yhteydessä, ei kokeen suorittamisesta peritä erillistä maksua, joten maksat vain rekisteröitymisestä dronetoimijarekisteriin.

Kun olet rekisteröitynyt, on sinulla yksi kuukausi aikaa suorittaa koe hyväksytysti. Yrityskertoja ei ole rajattu, joten voit yrittää yhden kuukauden aikana niin monta kertaa kuin haluat tai ehdit, kunnes olet läpäissyt kokeen.

Mikäli valitset kuitenkin ilmoittautua vain verkkoteoriakokeeseen, ilman operaattoriyhteyttä, maksaa sähköinen rekisteröinti verkkoteoriakokeeseen 30 euroa. Hinta on sama kuin vuoden rekisteröityminen droneoperaattoriksi.

Verkkoteoriakokeen aihealueet

Avoimen kategorian A1/A3-verkkoteoriakoe koostuu 40 monivalintakysymyksestä. Kysymyksiä on seuraavista aiheista: lentoturvallisuus, ilmatilarajoitukset, ilmailun säädökset, ihmisen suorituskyvyn rajoitukset, lentotoimintamenetelmät, miehittämättömien ilma-alusjärjestelmien yleistuntemus, yksityisyys ja tietosuoja, vakuutukset sekä turva-asiat (itseopiskelumateriaalin osiot 1 - 9).

Kokeen läpäisemiseksi sinun tulee saada jokaisen aihealueen kysymyksistä vähintään 50% oikein, ja kaikista kokeen kysymyksistä vähintään 75% oikein.  

Kokeesta saatava todistus

Suoritettuasi verkkoteoriakokeen hyväksytysti, saat todistuksen ja voit toimia miehittämättömällä ilma-alusjärjestelmällä (UAS) alakategorioissa A1 ja A3. Todistuksessa näkyy myös kauko-ohjaatunnuksesi (muotoa FIN-RP-123456789012). Huomioithan, että kauko-ohjaajatunnus ja operaattorin rekisteritunnus eivät ole sama asia. Todistus läpäistystä kokeesta on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen koe tulee uusia. Jos kuitenkin suoritat myöhemmin todistuksen voimassaoloaikana jonkin toisen kokeen, esimerkiksi valvotun lisäteoriakokeen (A2), siirtyy pätevyyden voimassaolopäivä viimeisimmästä hyväksytystä kokeesta viiden vuoden päähän.

Jos haluat lennättää tiheästi asutuilla alueilla yli 500 g painavaa dronea, tulee sinulla olla verkkoteoriakokeen lisäksi myös omatoiminen käytännön koulutus ja valvottu lisäteoriakoe hyväksytysti suoritettuina. Tämän jälkeen voit toimia A2-alakategorian mukaisesti dronella, jossa ei ole C2-merkintää 1.1.2024 asti tai C2-merkityllä dronella, joita tulee myyntiin siirtymäkauden aikana. Tutustu tarkemmin A2-lisäteoriakokeeseen alla olevan linkin kautta.

Päivitetty