Meny

Traficom Förstasidan

Förändringar för flygning av drönare från den 1 januari 2024

Ta reda på var och under vilka förutsättningar du kan flyga en drönare
I fortsättningen kan privatpersoner anmäla sig avgiftsfritt till A1/A3-teoriprovet online endast i samband med att registrera sig som operatör.
Från början av 2024 ska nya drönare som släpps ut på marknaden vara C-märkta för att de ska kunna användas i den öppna kategorin.
Från och med den 1 januari 2024 ska operatörerna i den specifika kategorin säkerställa att varje drönare som flygs på under 120 meters höjd är försedd med ett uppdaterat och aktivt fjärridentifieri...
Den livligaste säsongen för flygning med drönare börjar snart, och många kanske funderar på att köpa en ny drönare. Transport- och kommunikationsverket Traficom vill påminna att från början av 2024...

Medlemmar i modellflygklubbar

Är du medlem i en modellflygklubb? På dessa sidor hittar du anvisningar och råd för att flyga drönare i modellflygklubbar.

Professionella drönarpiloter

Använder du drönare i dina arbetsuppgifter eller för professionell fotografering eller videografering? På dessa sidor hittar du anvisningar och regler.

Evenemangsarrangörer

Organiserar du ett evenemang som kräver begränsningar för flygning av drönare? Här hittar du anvisningar för att ansöka om begränsningar.

Alla drönarpiloter är olika och just därför behöver vi gemensamma spelregler

Förordningen som förenhetligar drönarflygningsbestämmelserna i hela EU trädde i kraft 31.12.2020. Enligt den ska alla som använder drönare som väger över 250 g eller är försedda med en kamera, vare sig det handlar om hobby- eller företagsverksamhet, registrera sig, lära sig flyga drönare, och i regel avlägga ett prov. Verksamhet i den öppna kategorin kräver dock inte ett skilt operativt tillstånd.

Hur skaffar man tillstånd för den specifika kategorin?

När du planerar att flyga en drönare lönar det sig alltid att fundera om verksamheten kan justeras så att man kan följa reglerna i den öppna kategorin. Om detta inte är möjligt är verksamheten tillståndspliktig oberoende av om det handlar om hobby-, privat- eller företagsverksamhet.