Meny

För att beviljas ett operativt tillstånd för verksamhet i den specifika kategorin krävs det att man definierar och beskriver verksamheten i en drifthandbok för UAS-operatören. En drifthandbok ska alltså alltid utarbetas för verksamhet i den specifika kategorin, men dess innehåll och omfattning kan variera beroende på verksamhetsmiljön, verksamhetens typ och helhetsrisknivån (SAIL). På denna sida finns information om vad drifthandboken för den specifika kategorin åtminstone ska innehålla.

Drifthandboken ska innehålla åtminstone all information som listats nedan, och vid behov ska drifthandboken och informationen i den justeras så att den lämpar sig för verksamhetsområdet, verksamhetens typ och helhetsrisknivån (SAIL). För att underlätta spårbarhet och kontrollerbarhet rekommenderar vi att man som utgångspunkt använder den styckesindelning och numrering som finns i anvisningarna nedan.

Minimiinnehållet i drifthandboken

Omslag och kontaktuppgifter

  • Ett omslag där UAS-operatörens namn och titeln ”Drifthandbok” visas.
  • Innehållsförteckning

1. Inledning

  • 1.1 Definitioner och förkortningar
  • 1.2 Drifthandbokens (DH) ändrings- och revisionsförfaranden (en förteckning över ändringar som förutsätter godkännande på förhand, och ändringar som ska meddelas till den behöriga myndigheten)
  • 1.3 Ändringsuppgifter och när de träder i kraft
  • 1.4 Förteckning över sidor som är i kraft (om inte hela drifthandboken publiceras på nytt och drifthandboken har ett datum för när den träder i kraft)
  • 1.5 Drifthandbokens syfte och tillämpningsområde samt en kort beskrivning av dess olika delar
  • 1.6 Ett säkerhetsutlåtande (ett utlåtande om att DH följer kraven i den relevanta förordningen (EU) 2019/947, innehåller anvisningar som ska följas av personerna som deltar i flygningen, samt villkoren för LUC om det är fråga om en innehavare av ett drifttillstånd för ett lätt obemannat luftfartygssystem (LUC))
  • 1.7 Underskrift för godkännande av verksamhetsansvarige (Accountable Manager)

2. Beskrivning av UAS-operatörens organisation och organisationsschema

3. Beskrivning av verksamheten

Beskriv varje operation på följande vis:

  • 3.1 Verksamhetens karaktär och tillhörande risker
  • 3.2 Verksamhetsmiljön och det geografiska området (beskriv i allmänhet egenskaperna för marken som flygningen sker över, terrängform, hinder m.m., luftrummets klass och dess egenskaper, miljöförhållanden (såsom väder och den elektromagnetiska miljön); fastställande av skyddsområden inom det begärda verksamhetsområdet för att beakta land- och luftbaserade risker)
  • 3.3 Använda tekniska metoder (beskriv dem allmänt enligt huvudegenskaper, prestanda och begränsningar, inklusive det obemannade luftfartygssystemet (UAS), externa system som stöder UAS-verksamheten, hjälpredskap o.d.)
  • 3.4 Kompetens, ansvar och förpliktelser för personerna som deltar i verksamheten; fjärrpiloten, fjärrpilotens observatör, luftrumsobservatörer, övervakare/kontrollant, verksamhetsledare osv. (grundkompetens, erfarenhet av UAS-verksamhet, erfarenhet av verksamheten i fråga, utbildningar, iakttagande av tillämpbara föreskrifter, anvisningar i anknytning till personalens hälsa, arbetsförmåga och trötthet, anvisningar till personalen i anknytning till den behöriga myndighetens kontroller).
  • 3.5 Riskanalys och metoder för minimering av kända risker (beskrivning av metodik som använts)
  • 3.6 Drönarens underhåll (underhållsinstruktioner/underhållsprogram för att se till att UAS-enheten är i driftsäkert skick, inklusive eventuella underhållsinstruktioner och -krav från tillverkaren)

4. Förfaranden under normal verksamhet (UAS-operatören ska fylla i följande punkter med beaktande av elementen som listats nedan. Förfaranden som tillämpas på alla UAS-operationer kan listas i punkt 4.1)

  • 4.1 Allmänna förfaranden som berör alla operationer
  • 4.2 Förfaranden som är unika för vissa operationer

5. Beredskapsåtgärder

  • 5.1 Allmänna förfaranden som berör alla operationer
  • 5.2 Förfaranden som är unika för vissa operationer

6. Nödåtgärder (UAS-operatören ska fastställa åtgärder i nödsituationer)

7. Nödplan (ERP, Emergency Response Plan) (valfri)

8 Skyddsåtgärder (åtgärder som avses i punkt UAS.SPEC.050(a)(ii) och (iii) för att uppmärksamma skyddsåtgärder; anvisningar, instruktioner, metoder och ansvarsfördelning för att säkerhetskraven tillämpas och att UAS-systemet skyddas från olovliga ändringar, störningar osv.)

9. Anvisningar för att minimera de störningar och miljöpåverkningar som avses i punkt UAS.SPEC.050(a)(v).

10. Anmälningsförfaranden för händelser enligt förordning (EU) nr 376/2014

11. Lagringsmetoder för information (anvisningar om pilotloggböcker och inspelningar samt andra uppgifter anses vara användbara för uppföljning och övervakning av verksamheten)

Uppdaterad