A2-lisäteoriakokeen suorittaminen ei vielä mahdollista

Tällä hetkellä Suomessa ei ole vielä mahdollista suorittaa valvottua Avoin-kategorian A2-lisäteoriakoetta. Avoin A2-kategorian mukainen lennättäminen on kuitenkin mahdollista 31.12.2021 asti ilman suoritettua koetta.

"Heti, kun saamme kokeiden suorittamisen mahdolliseksi, ilmoitamme siitä droneinfo.fi-sivustolla. Pahoittelemme, että mahdollisuus lisäteoriakokeen suorittamiseen on viivästynyt. Tämän vuoden loppuun asti on kuitenkin sallittua lentää A2-toimintaa ilman suoritettua tenttiä. Meillä on tavoitteena saada hyvä maantieteellinen kattavuus koepaikoille, ja tähän pyrkiminen palvelutuottajamallin avulla on pääsyynä viivästykseen", kertoo erityisasiantuntija Patrik Söderström.

On hyvä huomata, että poikkeus koskee vain lennättämistä Suomessa. Avoin A2-kategoriassa toimiakseen lennättäjällä tule olla voimassa todistus A1/A3-verkkoteoriakokeen suorittamisesta, lisämateriaali opiskeltuna sekä käytännön harjoittelu suoritettuna. A2-lisäteoriakokeen voi suorittaa halutessaan missä tahansa EASA-jäsenvaltiossa.

A2-kokeesta saatava pätevyys

Suoritettuaan valvotun lisäteoriakokeen hyväksytysti lennättäjä saa pätevyyden toimia miehittämättömällä ilma-alusjärjestelmällä (UAS) Avoin A2-kategoriassa, eli hän saa lennättää enintään 4 kg painavaa C2-luokan dronea tiheästi asutuilla alueilla turvallisella etäisyydellä ihmisistä.

Laitteiden siirtymäkaudella eli 1.1.2023 asti lennättäjä saa A2-lisäteoriakokeen suoritettuaan lennättää enintään 2 kg painavaa dronea tiheästi asutuilla alueilla 50 metrin etäisyydellä muista ihmisistä tai Suomessa 31.12.2021 asti kansallisen poikkeuksen mukaisesti. Siirtymäkauden jälkeen 1.1.2023 alkaen yli 250 g painavaa, C1C6-merkitöntä dronea voi kuitenkin lennättää A3-kategorian sääntöjen mukaisesti.

A2-kokeesta saatava pätevyys on voimassa viisi vuotta.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Patrik Söderström, p. 029 534 6120, rpas(at)traficom.fi

Lue lisää valvotusta A2-lisäteoriakokeesta