Dronetoiminnan kansallinen siirtymäaika päättyy 31.12.2021 – miten toimin jatkossa?

Dronetoiminnan kansallinen siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa, ja ensi vuoden alusta alkaen miehittämättömällä ilma-aluksella lentotyötä tekevät yritykset siirtyvät täysimääräisesti EU:n droneasetuksen piiriin. Kun suunnittelet jatkossa droneoperaatiota, pohdi aina, onko toimintaa mahdollista mukauttaa siten, että voit toimia avoimen kategorian sääntöjen mukaisesti.

Kansallisen määräyksen OPS M1-32 mukainen siirtymäaika päättyy vuoden 2021 lopussa, ja 1.1.2022 alkaen miehittämättömällä ilma-aluksella lentotyötä tekevät yritykset siirtyvät täysimääräisesti EU:n droneasetuksen piiriin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuoden vaihteen jälkeen määräys OPS M1-32 jää koskemaan ainoastaan lennokkikerhoissa harrastavia ja kansallisia poikkeuslupia ei enää myönnetä lentotyötä tekeville toimijoille. 

Suunnitellessasi droneoperaatiota kannattaa jatkossa aina pohtia, onko toimintaa mahdollista mukauttaa siten, että voit toimia avoimen kategorian sääntöjen mukaisesti. Mikäli tämä ei ole mahdollista, on toiminta luvanvaraista siitä huolimatta, onko kyseessä harraste-, yksityis- tai yritystoiminta. Esimerkiksi toiminta yli 120 metrin korkeudella tai näköyhteyden ulkopuolella vaatii jatkossa erityinen-kategorian toimintaluvan. 

Lue lisää erityinen-kategorian toiminnasta ja toimintaluvan hakemisesta.

Lue lisää avoimen kategorian säännöistä.

Lisätietoja:

rpas@traficom.fi