Kunnioita yksityisyyttä

Muista kunnioittaa muiden ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa. Ethän lennä toisten ihmisten kotien yläpuolella häiritsevästi tai julkaise kuvia ihmisistä ilman heidän suostumustaan.

Rikoslain salakatselusäännös suojaa laissa määritellyllä alueella oleskelevaa ihmistä teknisellä laitteella tapahtuvalta katselulta tai kuvaamiselta. Kuvattavan lupaa ei tarvita ns. yleisillä paikoilla – muualla lupa pitää yleensä olla. Jos syyllistyy kuvaamiseen ilman tarvittavaa lupaa, laki nimittää tekoa salakatseluksi.

Salakatselun rajat ovat tiukat. Rikos on tapahtunut, vaikka kuvia ei julkaistaisi tai tallennettaisi kameralle.

Jotta voisi tietää, milloin kuvaaminen on sallittu ilman lupaa, täytyy erottaa yleiset paikat luvanvaraisista.

Rikos toteutuu silloinkin, kun kameralla, kiikarilla – tai millä tahansa apuvälineellä – vain tarkkaillaan luvatonta kohdetta.

Mikäli epäilet joutuneesi salakatselun kohteeksi, ota välittömästi tämän havaittuasi yhteys hätäkeskukseen (112), jolloin Poliisilla on paras mahdollisuus tavoitta lennättäjä. Dokumentoi tapahtumaan liittyen kaikki tiedot ja havainnot. Tämä helpottaa mahdollista tutkintaa. Rikosilmoitus tulee tarvittaessa tehdä Poliisille.

Julkisilla paikoilla kuvaaminen

Kuvaaminen on sallittua kaduilla, teillä, toreilla, metsissä ja muilla vastaavilla yleisillä paikoilla, yleisölle avoimissa julkisissa tiloissa, kuten esim. virastojen, laitosten, myymälöiden ja ostoskeskusten yleisötiloissa sekä rautatieasemien, lentoasemien ja metroasemien yleisölle avoimissa tiloissa. 

Puolustusvoimien toiminnan kuvaaminen on kiellettyä

Maanpuolustukseen liittyvien harjoitusten, varikkojen tai muun toiminnan kuvaaminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa, jota tulee hakea Pääesikunnalta. Esimerkiksi Helsingissä Kaartinkorttelin ja Suomenlinnan alueella olevien Puolustusvoimien rakennusten kuvaaminen on kiellettyä. Ohjeet ilmakuvaajalle ja luvan hakemiseen löydät täältä (Ulkoinen linkki)

Päivitetty